Followers

Tuesday, 3 January 2017

UNBOXING ALTHEA | My Althea 2nd Box | Putry Umairah





๐Ÿ’‹Althea Malaysia : http://my.althea.kr/
๐Ÿ’‹Althea Singapore : http://sg.althea.kr/
๐Ÿ’‹Althea Philippines : http://ph.althea.kr/
๐Ÿ’‹Althea Indonesia: http://id.althea.kr/

๐ŸŒŸ https://www.instagram.com/altheakorea/

PRODUCTS LISTED WITH PRICE: 

❤Scadi White Pack | RM48.00
#Missha Under Eye Brightener #NaturalBeige | RM15.00
#Thefaceshop Rice & Ceramide Moisture Toner | RM30.00
❤Perfect Moisture-Cream | RM56.00
#ItsMy Perfume Hand Cream #SugarDay | RM6.00
#ItsMy Sun Cream Daily Sun Cream | RM21.00
#Thefaceshop Rice Water Bright Cleansing Foam | RM23.00
#Chicaychico Matt Cushion #23 | RM52.00 
#Tonymoly Dream Eye Patch | RM6
❤BLACK KILL 3 Step Nose Pack | RM7 

❤ Follow me
Instagram : putryumairah
Tumblr : http://fypinkbubbles.tumblr.com/
Twitter : putryumairah_
Facebook : putry.umairah
Pinterest : putryumairah
Youtube Channel : Putry Umairah 
Wattpad : putryumairah

❤ Where you can find Kpop Album/Merchandise/Korean Cosmetic
Instagram : mykpopstoremalaysia
Instagram : mykpopstoremalaysia2
❤ Any question or etc
Email : mairah03@gmail.com

If you are a company want to promote your product , unboxing or gift , email me "mairah03@gmail.com" with subject Putry Umairah 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Tuesday, 14 June 2016

Egg White Peel Of Mask | ๋งˆ์Šคํฌ์˜ ๊ณ„๋ž€ ํ™”์ดํŠธ ํ•„ | Putry Umairah





Where to get : 
11street : http://www.11street.my/productdetail/... 

Qoo10 : http://list.qoo10.my/item/MISTINE-EGG...

❤ Follow me
Instagram : putryumairah
Tumblr : http://fypinkbubbles.tumblr.com/
Twitter : putryumairah_
Facebook : putry.umairah
Pinterest : putryumairah
Youtube Channel : Putry Umairah 
Wattpad : putryumairah

❤ Where you can find Kpop Album/Merchandise/Korean Cosmetic
Instagram : http://www.instagram.com/k.popstorema...
Instagram : http://www.instagram.com/maybeautyhouse
Facebook : https://www.facebook.com/K-pop-store-...

❤ Any question or etc
Email : mairah03@gmail.com

Product are not sponsored !!




Monday, 8 June 2015

RESEPI UDANG KAM HEONG / KAM HEONG PRAWN



Bahan-Bahan Yang Diperlukan :-

  • Udang (as many as you want)
  • Kunyit
  • Garam 
  • 5-7 tangkai cili kering
  • halia 
  • 4 ulas bawang putih dan merah 
  • sos tiram (tapi Mai pakai kicap karamel)
  • kicap 
  • Garam 
  • ajinomoto
*tu je kot bahan nye , hahha* 

Cara-Cara Untuk Membuat :-

  1. Gaulkan udang bersama kunyit dan garam kemudian goreng sehingga masak, ketepikan (resepi sebenar kena gaulkan udang dengan tepung jagung, tapi Mai tak suka so buat je lah udang kunyit)
  2. Basuh dulu ye cili keringnya, panas kan kuali dan tumis cili kering,halia,bawang merah dan putih. Tumis-iiiiii sampai penat, hahaha 
  3. Pastu masukkan kicap dan sos tiram or kicap karamel (Mai tak pandai nak anggar berapa sudu nak letak, sebab resepi Mai semua ikut cita rasa sendiri, haha. sebab tu letak ikut main suka je) Kalau pekat sangat letak air (pun ikut suka hati) haha
  4. Jangan lupa masukkan garam dan ajinomoto, gula tak payah kot sebab kicap dah manis.
  5. Lepas itu, masukkan udang sedap tadi ke dalam kuali yang penuh dengan kicap *love gonna getcha, love gonna getcha, nanyi lagu Lim Kim, Sebutan nya macam kicap-kicap jugak lah, haha, tak percaya pergi tengok dekat Youtube Lim Kim-Love Game* muahahaa
  6. Rasa lah dulu, masin ke, manis ke, pahit ke, masam ke, haha . Kalau dah siap boleh lah hidang kan ..





Wednesday, 27 May 2015

Recipe Cheesekut @ Cheese Biscuit


The ingredients you will need :-

Dutch Lady Full Cream Milk (200ml) RM 1.70 (use all)

 Condensed Milk RM 2.30 (for use 1/2 tin)

 Deluxe Crackers (any brand) RM 4.40 *my choice deluxe crackers hup seng*  (for use 1 pack of                biscuit)

 Cream Cheese Philadelphia (250g) RM 12.90 (use all 250 g of this cheese)

How to do :-

Put the Cream Cheese into the mixer and mix. After that, Condensed Milk (your own taste) I put half of the milk.
Next, pour fresh milk and dip the biscuit , make sure don't dip it too long otherwise it will crash(?) *idk what word suitable kekeke)
Arrange the biscuit in to container in one layer (any type, my choice is tupperware) , Then, put the Cream Cheese in to the biscuit and spread. Do the same things untill finish.


Freeze the Cheesekut about 1 hour and time for eat !!!

Thankyu (sorry my bad grammar)

Tuesday, 12 May 2015

GIVEAWAY BY K-POP STORE (12 May 15 - 12 June 15)


GIVEAWAY BY K-POP STORE (12 May 15 - 12 June 15)
Sponsored by SHAZA KPOP ONLINE SHOP
This is my 2nd Gift after the lucky draw ^^ Yohoo
Okay Let's Join
***Please read carefully. make sure you do all of the conditions below, I will check.***
1. Like K-pop store page K-pop store
2. Like our sponsored page ShaZa Kpop Online Shop
3. Invite your friends like this page *minimum 50
(show me your proof, and PM our pages) ^^
4. Like this post and share
5. Comment "DONE"
Note :
I will choose randomly the winners in this post,
make sure you comment "DONE"
Only ONE WINNER ^^
The prize is EXOK 2nd Mini Album
MALAYSIA ONLY ~~
Good Luck grin emoticon
END 
12 June 2015 

Let's join my GA 
link below 
https://www.facebook.com/198438443688979/photos/a.198473367018820.1073741832.198438443688979/375760065956815/?type=1&theater

Wednesday, 18 March 2015

Tutorials : Letak Salji atau Snow dalam Blog


Salam , Hi , Malam pelik pula rasa nak share pasal turorial , heheh
Sebenarnya Mai x selalu post pasal tutorial , huhuhu
Tapi hari ni ajar cara letak snow dalam blog ^^
Ok, Jom ikut step kt bawah ni .

BLOG TEMPLATE
1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML javascript
2. Copy dan paste kod salji mengikut warna yang anda mahu ke dalam HTML/javascript


BLOGSKIN1. Dari Dashboard > Template
2. Tekan CTRL dan F serentak dan Cari kod </html>.
3. Copy dan paste kod salji mengikut warna yang anda mahu di bawah kod </html>


Putih
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowwhite.js"></script>
 Purple
Tutorial Letak Salji Dalam Blog

<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowpurple.js"></script>
Hitam
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowblack.js"></script>
Biru
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowblue.js"></script>

Merah
Tutorial Letak Salji Dalam Blog

<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowred.js"></script>

 Credits http://faqihahhusni.blogspot.com/

K-pop Store (Kedai Mai!!!) YEAH

Hi !!! Hari ni Mai nak promote sikit pasal kedai online Mai
Mai ada buka kedai online jual barang kpop !!!!!! huhhu
Nama kedai Mai k-pop store
Mai tak buat kai IG sebab rasa macam susah so, Mai buat kt FB je lh
Mai ada jual memacam, ti Mai bagi tau kat bwh tu atau korang boleh check out sendiri je kt FB k-pop store Mai ada bagi link page kat bawah ..
Jom Shoping ^^


K-pop Store Base in Malaysia 
Selling ~~~
 Ready Stock K-pop Album 
 Ready Stock K-pop Official Items 
 MCM Backpack 
♥ Cute Backpack 
♥ Korean Cosmetic 
Your trusted seller  sell in the affordable price 
Make your order know 
Link Page --> https://www.facebook.com/pages/K-pop-store/198438443688979?fref=ts

Tuesday, 17 March 2015

Wanna know me ?


์•ˆ๋…•ํ•˜์„ธ์š”
Assalammualaikum ^ ^
First of all, I want to introduce myself
My name is Jung Hye Ji,, you all can call me Hye Ji
I am 16 years old (2015)
My Birthdate May 3,1999
I am a cute, chubby, shy .. and I very like chocolate because chocolate
can relieve my stress ..
I am a fanatic kpop. An extremely fanatical. But it is not up to
embrace the korea artist .. huhu
I want to go to Korea and met my lovely husband Daddyixing. ♥
Maybe I will get married with Daddyixing, hahaha just in my dream
My ambition I want to go Korea,, want to become a businesswoman
or royal navy ..
haha .. Royal navy ?? but I do not know how to swim, I'm afraid to
see the sea. .. and I am confident that this ambition will not be
realized.
I want to study abroad but I'm more comfortable in my own country.
Sorry if my grammar tunggang terbalik ~,~
์•ˆ๋…•ํžˆ ๊ฐ€์„ธ์š” ^^
PROFILE
Name : Umairah Leman
Nick name : Umai,Mai,Umairah
Birth Date : 03 May 1999
Birth Place : Selangor,Malaysia
Age : 16 years old
From : Banting,Selangor
Religion : Muslim
Language : Malay Languange, English, a little bit hangul
Ambition : Goes to Makkah, South Korea, and travel the world
Fav Foods : Western food
Fav Drinks : juice
Fav Colors : soft pink,soft blue,dark blue,white,purple
Fan of : EXO and only EXO because im EXO-L

Saturday, 31 January 2015

Solat Taubat dan Cara Melaksanakannya


Assalamualaikum , hari ni Mai nak kongsi cara menunaikan Solat Taubat
Kalau kita banyak buat dosa, hendak lah kita menunaikan Solat Taubat
Buat solat ni anytime sebab, kita tidak tau kn bila nyawa kita akan ditarik
Kita harus ikhlas dan berjanji kepada Allah tidak akan mengulangi perbuatan yang sama selepas melakukan Solat Taubat.

Syarat-syarat taubat

* Ikhlas ingin bertaubat
* Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi
* Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan
* Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selama-lamanya
* Dikerjakan sebelum ajal tiba


Cara melaksanakan Solat Taubat 



Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu setelah berwuduk dengan sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat;
1. Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail
2. Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.” (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah)
3. Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
4. Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
5. Semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala),
Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”
6. Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,
Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.
7. dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,
Ertinya: “Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”
8. Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah.
*Makruh tahrim – Petikan dari “170 Solat-Solat Sunat”, Abd Rahman Mukhlis, Terbitan Jasmin Enterprise, ms 8-9 ;
Fuqaha Syafi’iyah berpendapat bahawa makruh tahrim hukumnya melaksanakan sembahyang sunat tanpa sebab, dan sembahyang itu dipandang tidak sah jika dilakukan dalam lima waktu berikut:
1. Selepas sembahyang Subuh yang dilaksanakan secara tunai (bukan sembahyang qadha’), hingga matahari menyingsing sepenggalah.
2. Ketika matahari terbit hingga menyingsing seperti galah.
3. Selepas melakukan sembahyang Asar yang dilaksanakan secara tunai sekalipun ia dijamak dengan Zuhur pada waktu Zuhur (jamak taqdim).
4. Ketika matahari berwarna kuning, hingga terbenam seluruhnya.
5. Ketika matahari benar-benar berada di atas kepala (di tengah-tengah langit) hingga gelincir ke Barat. Kecuali waktu Istiwa’ (matahari berada di tengah-tengah langit pada hari Jumaat.
Bagaimanapun, jika sembahyang yang dilakukan itu ada sebab yang mendahuluinya seperti sembahyang Tahiyyatul Masjid, walaupun khatib sudah berada di atas mimbar, sembahyang Sunat Wuduk dan sembahyang Sunat Tawaf sebanyak dua rakaat.
Begitu juga sembahyang yang mempunyai waktu terkait (muqayyad), seperti sembahyang Istisqa’ dan sembahyang Gerhana Matahari. Maka hukumnya adalah sah tanpa dimakruhkan, sebab ia terkait dengan turunnya hujan dan terhalangnya cahaya matahari.
Adapun melaksanakan sembahyang sunat ketika bilal qamat adalah makruh tanzih, kecuali ketika qamat sembahyang Jumaat. Sembahyang sunat yang dilakukan ketika bilal sudah qamat pada sembahyang Jumaat adalah haram hukumnya.
Semoga amalan kita diterima oleh Allah S.A.W
Full credits : http://www.nizarazu.com/

Monday, 30 June 2014

Niat Puasa & Doa Berbuka Puasa



Salam , Ahlan Wahsahlan Ya Ramdhan ! Selamat menyambut bulan ramadhan yang penuh barakah ini . Banyakkan lah membaca al-quran , berpuasa , dan menunaikan ibadah yang wajib . Hari ni nak kong si niat puasa , niat puasa ganti , doa berbuka , niat berpuasa sebulan .

Niat Puasa Ganti 

ู†ูˆูŠุช ุตูˆู… ุบุฏ ุนู† ู‚ุถุงุก ูุฑุถ ุฑู…ุถุงู† ู„ู„ู‡ ุชุนุงู„ู‰
Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala
Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taal


Niat Berpuasa Sebulan 








Nawaitu sauma syahri ramadhana kulihi lillahitaala



Maksud: "Sahaja aku berniat berpuasa keseluruhan pada bulan ramadhan ini kerana Allah Taala"


Niat Berbuka Puasa









Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Maksud: Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.


Niat Puasa 








Nawaitu sauma ghodin an’adae fardi syahri romadhona hazzihi sanati lillahhi ta’ala.

Maksud: “Sahaja aku berniat puasa esok hari untuk menunaikan fardu Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.”

cr : http://arnamee.blogspot.com/


Copyright © All Right Reserved by xxhyejixxing 2014-2015